Vi på förskolan har uppmärksammat “Barnboksveckan” under vecka 46. För att fira detta tog vi med barnen till biblioteket, där varje barn fick låna en bok. Det var en glädje att se deras entusiasm inför det stora utbudet av böcker, vilket gjorde valet svårt för några.
Under veckan har vi också använt Polyglutt för att läsa olika böcker och haft engagerande diskussioner om innehållet. Vi har valt en blandning av klassiska sagor, rimberättelser, folksagor, faktaböcker och fantasy, och pratat om vad som särskiljer dem.
Vi har diskuterat hur en bok blir till och vad som ligger bakom skapandet av berättelser. Fokus har legat på viktiga aktörer som författare, illustratör och redaktör, vilket har gett barnen en djupare förståelse för bokvärlden. Vi har även googlat fram bilder på några kända barnboksförfattare vars böcker barnen känner till eller har läst under Barnboksveckan. Bland dessa författare finns Barbro Lindgren, Max Velthuijs, Per Gustavsson, Sofia Hedman, H.C. Andersen med flera.
En annan viktig aspekt vi lyft är bibliotekets roll som en av de första hållbara infrastrukturerna i samhället. Vi har förklarat att istället för att varje person köper eller äger sina böcker, kan vi låna, använda och återlämna dem. Detta bidrar till en bättre ekonomi både för individen och samhället i stort, genom att minska avfall och främja hållbarhet.
Vi genomförde också flera aktiviteter. Barnen fick färglägga bokmärken, som de sedan klippte och laminerade. De fick ta med sig sina bokmärken hem för att använda i de böcker de läser/tittar i. Hur kan man annars veta var man slutade läsa utan ett bokmärke?
En annan aktivitet var att dela in barnen i två mindre grupper. Varje grupp fick slumpmässigt utvalda bilder som föreställde händelser eller karaktärer från böckerna vi har på hyllorna. Barnens uppgift var att para ihop varje bild med rätt bok. När tiden var ute samlades båda grupperna på samlingsmattan för att visa sina resultat och presentera hur de hade lyckats med matchningarna.
Genom dessa aktiviteter tror vi har stärkt barnens kärlek till böcker och läsning, samtidigt som vi introducerat viktiga värderingar kring hållbarhet och gemenskap.